Recept voor runderstoofpot ~ verfrissend anders

Voorbereiding: 12 uur | Kooktijd: 3 uur | Calorieën: 232 kcal

Ingrediënten
voor 4 personen

  • ± 1 kilo sukadelappen / riblappen
  • 3 kleine uien
  • 4 kleine winterwortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 10 gram verse peterselie
  • 10 gram Provençaalse kruiden (zoals tijm, oregano, salie)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 2 laurierblaadjes
  • 375 ml rode wijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 grote tomaten
  • 100 gram spekblokjes
  • Zout en versgemalen peper 
  • ⅔ theelepel gerookt paprikapoeder (pimenton)
  • ½ theelepel suiker zelf toevoegen
  • Ontbijtkoek
  • Bouillon blokje
  • Ovenvaste braadpan of ovenschaal met deksel
  • Om te garneren: platte peterselie, fijngehakt

 


Voorbereiding, 1 dag van te voren:
Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Pel 1 ui en snijd in dunne ringen. Maak de helft van de winterwortel schoon, was en snijd in plakken.

Haal het groen van de bleekselderij en was de kruiden. Pel een teen knoflook en snijd in plakjes. Was de sinaasappel en rasp of snijd de schil eraf, zonder dat je het wit meeneemt.

Snijd de helft van de peterselie en de Provençaalse kruiden grof. Doe het vlees in een kom en voeg hierbij de ui, wortel, selderijgroen, knoflook, helft van de sinaasappelschil, peterselie, Provençaalse kruiden, de laurier, wijn en twee eetlepels olijfolie. Schep door elkaar en laat het vlees afgedekt in de koelkast twaalf uur marineren.

Bereiding, de volgende dag:
Pel de resterende uien en snipper ze fijn. Maak de rest van de wortel en bleekselderij schoon, was en snijd in blokjes. Pel en hak de resterende knoflook fijn. Was de tomaten en snijd in blokjes. Hak de rest van de peterselie en de Provençaalse kruiden fijn.

Schep de blokjes spek met de peterselie om. Verwarm je oven voor op 150 graden. Schep het vlees uit de marinade en dep droog. Zeef de marinade en verhit in een grote koekenpan twee eetlepels olijfolie.

Bak het vlees in porties op hoog vuur bruin. Bestrooi met peper en zout en doe de helft van het vlees in een ovenvaste braadpan of ovenschaal. Verdeel hierover het spek met de peterselie, de ui, wortel, bleekselderij, helft van de knoflook en tomaten. Dek af met de rest van het vlees en verdeel hierover de Provençaalse kruiden met de rest van de knoflook.

Bestrooi met peper, zout, pimenton en suiker. Schenk hierover de gezeefde marinade en dek de ovenschaal af. Zet in de oven en laat 2,5 à 3 uur gaar stoven. Schep tussentijds om. Je kunt de stoofpot ook op het vuur laten staan, op zacht vuur een flink aantal uren laten sudderen (je hebt dan geen oven nodig).

Serveer de stoofpot in een diep bord met fijngehakte platte peterselie ter garnering.


Eet smakelijk!