Asperges met biefstuk

Gepubliceerd op 22 mei 2024 om 12:09

Recept voor Krommerijn asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk uit de Krommerijnstreek, een (h)eerlijke combinatie!

 

Blonde d’Aquitaine biefstuk van de grill met gegrilde Kromme Rijn asperges.
De eenvoudigste gerechten zijn vaak het lekkerst. Neem nu een biefstuk van de grill met gegrilde asperges. Dat is een voorbeeld van eenvoud en van pure smaken. Veel mensen eten asperges en biefstuk graag met een sausje, daarom maak je er een mosterdroomsaus bij. Die combineert met zowel de biefstuk als de asperges. Geef er wat gekookte, verse krieltjes bij, en je serveert een fantastische maaltijd.

Eenvoudige, pure smaken uit Werkhoven

ℹ️ Een recept van Lekker Tafelen

Biefstuk van de boerderij

Als je een dergelijk eenvoudige vleesgerecht maakt, waarbij de smaak van de hoofdingrediënten de boventoon voert, is het natuurlijk wel van belang om goede ingrediënten te gebruiken. Het resultaat van een biefstuk van de grill met gegrilde asperges valt of staat met de kwaliteit van het vlees en de groente. Sla de supermarkt eens over en ga naar een goede slager. Of beter nog, bezoek eens een boerderijwinkel waar het vlees verkocht wordt van runderen die ter plaatse zijn gefokt. En waar de runderen nog worden verzorgd met oog voor het dierenwelzijn. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Boerderij Hoogenraad in Werkhoven, in de provincie Utrecht. Dat is een familiebedrijf waar men duurzaam en vernieuwend bezig is, en begaan is met dier, mens en milieu.

Asperges die uit de klei worden gestoken

Asperges worden over het algemeen geteeld op zandgrond. Dat gebeurde dan vaak in Limburg. Tegenwoordig worden er ook in andere streken in Nederland asperges geteeld. Wim Oskam is zo’n teeltbedrijf. De naam ‘Kromme Rijn’ zegt het al: de asperges worden geteeld aan de Kromme Rijn. De Kromme Rijn is een riviertje dat loopt tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede, in de provincie Utrecht. En langs een rivier vind je over het algemeen geen zandgrond. Door het slib uit de Kromme Rijn kunnen hier asperges geteeld worden. Op kleigrond dus. De Kromme Rijn asperges worden vervolgens met de hand gestoken. Best een bijzonder verhaal dus. Die bijzondere asperges zijn gebruikt voor het recept van biefstuk van de grill met gegrilde asperges.

Woon je in de buurt van Utrecht, kom je wel eens in de buurt of ga je toch al biefstukken kopen bij Boerderij Hoogenraad? Neem dan eens een kilootje Kromme Rijn asperges mee van Wim Oskam in Werkhoven (jawel, dit zijn de buren van Boerderij Hoogenraad). Op vrijdag en zaterdag vind je een kraam aan de weg waar ze verkocht worden, de rest van de week kun je ze uit de naastgelegen automaat kopen. Dit alles uiteraard alleen tijdens het aspergeseizoen.

Biefstuk van de grill met gegrilde asperges, van de BBQ of uit de grillpan

Je kunt de biefstuk van de grill met gegrilde asperges op verschillende manieren klaarmaken. Het is erg lekker om dit op een (houtskool)barbecue te doen. Dat geeft een heerlijk, rokerige smaak aan de biefstuk en aan de asperges. Nu heeft niet iedereen de mogelijkheid tot barbecueën. Dat wil niet zeggen dat je dit gerecht niet kunt maken, want ook in een grillpan kun je prima een biefstuk en wat asperges grillen. Eventueel kun je een contactgrill gebruiken als je die hebt.


Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten

 • 4 (kogel)biefstukjes of ossenhaas
 • ± 1 kg asperges (3 à 4 niet te dunne asperges per persoon)
 • 30 gram bloem
 • 30 gram boter
 • 300 ml melk
 • 6 theelepels milde, grove mosterd
 • 5 eetlepels kookroom
 • 1/2 theelepel Worcestershire sauce
 • zout en peper
 • olijfolie
 • optioneel: wat gehakte, verse tuinkruiden

 

Zo maak je biefstuk van de grill met gegrilde asperges.

Voorbereiding:

Haal de biefstukken een half uur voor je ze gaat grillen uit de koelkast.
Schil de asperges zorgvuldig, en verwijder 2 cm van de uiteinden.


Bereiding:

Breng een pan water met wat zout aan de kook en kook de asperges 4 minuten. Zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog een minuut of 10 in het water staan en haal ze er dan uit. Laat ze goed uitlekken.

Maak de mosterdroomsaus:
Smelt de boter in een sauspan. Hij hoeft niet te kleuren. Voeg de bloem toe en bak die al roerend 3 minuten. Dat gaat het makkelijkst met een rubber spatel. Voeg vervolgens, in scheutjes en al roerend, de melk toe. Roer het geheel tot een gladde saus en laat nog even doorkoken.

Voeg de kookroom, de mosterd en de Worcesterhire sauce aan de saus toe en roer ze er goed doorheen. Proef de saus, en voeg naar smaak, zout en peper toe. Voeg eventueel wat extra mosterd toe, mocht je dat nodig vinden.

Dep de asperges met wat keukenpapier een beetje droog. Smeer ze met een kwastje in met wat olijfolie.
Dep de biefstukken droog en bestrooi ze met wat zout.
Zorg dat de barbecue op temperatuur is of verhit de grillpan.

Gril de biefstukken ongeveer 3 minuten aan beide kanten (korter of langer, afhankelijk van de dikte van het vlees) en de asperges tot ze mooie grillstrepen hebben. Maal wat peper over de biefstukken.

Warm de saus nog even op.
Serveer de biefstuk van de grill met gegrilde asperges met de mosterdroomsaus direct. Bestrooi eventueel met wat gehakte tuinkruiden om te garneren.

Eet smakelijk!