Asperges met ossenhaas en garnalen

Gepubliceerd op 18 mei 2024 om 14:06

Recept voor asperges met ossenhaas en garnalen uit de wok

 

Wil je in het aspergeseizoen zo vaak mogelijk genieten van het witte goud, maar de groente niet steeds op dezelfde klassieke manier serveren? Geef ze dan eens een oosters tintje mee. Combineer de asperges met ossenhaas en garnalen, breng ze op smaak met wat oosterse ingrediënten. Zo zet je heel makkelijk eens een compleet andere aspergemaaltijd op tafel!

Surf & turf met een oosters tintje

ℹ️ Een recept van Lekker Tafelen

Asperges uit de Utrechtse klei

Bij het lezen van die kop denk je misschien ‘Wat is dat nu weer? Asperges komen uit Limburg en niet uit Utrecht.’ Toch is het tegenwoordig zo dat asperges niet alleen meer in Limburg worden geteeld, maar ook op andere plekken in Nederland. Waaronder dus in de provincie Utrecht. Bij Kromme Rijn asperges in Werkhoven, waar de asperges die voor dit hoofdgerecht van asperges met ossenhaas en garnalen gebruikt zijn vandaan komen, worden sinds een aantal jaren asperges geteeld. Dit gebeurt op het slib dat afkomstig is uit het riviertje de ‘Kromme Rijn’. Dat is best bijzonder, want asperges worden normaal gesproken geteeld op zandgronden.

Mocht je in het aspergeseizoen eens in de buurt zijn, op vrijdag en zaterdag staat er een kraam aan de weg, waar de vers gestoken asperges verkocht worden. Op de andere dagen kun je verse asperges kopen uit de automaat naast de kraam.

Ossenhaas van Boerderij Hoogenraad

Als je dan toch in Werkhoven bent, breng dan gelijk even een bezoekje aan de buren van Kromme Rijn asperges. De buren zijn in dit geval de familie Hoogenraad van Boerderij Hoogenraad. Zij fokken runderen op een manier waarbij ze veel aandacht besteden aan het dierenwelzijn en het milieu. Het rundvlees, en dus ook de ossenhaas uit dit recept voor asperges met ossenhaas en garnalen, worden verkocht in de boerderijwinkel.

Asperges met ossenhaas en garnalen, met een oosters tintje

Het is het lekkerst om de asperges met ossenhaas en garnalen direct te serveren. Wil je het gerecht toch voorbereiden, kook dan de asperges vast voor. En snijd ze, als ze afgekoeld zijn, vast in stukjes. Snijd de ossenhaas vast in stukjes, pel indien nodig de garnalen vast en snijd de overige ingrediënten vast. Zet alles afgedekt in de koelkast. Op het moment dat je wilt gaan eten hoef je de klaarstaande ingrediënten alleen nog te wokken, en dat gaat heel snel.


Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten

  • 1 kilo asperges
  • 300 gram ossenhaas
  • 300 gram grote, rauwe garnalen, gepeld
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 2 eetlepels zoute sojasaus
  • 1 eetlepel verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • 2 lente-uitjes
  • neutrale olie om in te bakken

 

Zo maak je asperges met ossenhaas en garnalen.

Voorbereiding:

Haal de ossenhaas een half uur van tevoren uit de koelkast.
Schil de asperges zorgvuldig en verwijder 2 cm van de uiteinden.


Bereiding:

Zet een pan water met wat zout op en kook de asperges 4 minuten. Zet dan het vuur uit en laat de asperges afkoelen in het water.
Snijd de afgekoelde asperges in stukjes.
Hak of rasp de gember fijn.
Haal al dan niet het zaad uit de chilipeper en snijd hem in halve ringetjes.
Snijd de lente-uien in schuine ringetjes.

Dep de ossenhaas droog en snijd het vlees in stukjes.
Verhit in een wok een scheut neutrale olie. Bak hierin de gember en de chilipeper aan.
Voeg vervolgens de ossenhaas toe en bak hem rondom bruin.
Doe de garnalen erbij en bak ze mee tot ze oranje geworden zijn.

Doe de hoisinsaus en de sojasaus erbij en roer die er doorheen.
Schep de asperges erdoor en warm ze even goed mee.
Zet het vuur uit, en schep de lente-ui erdoor.

Serveer de asperges met ossenhaas en garnalen direct. Lekker met wat gekookte rijst of noedels erbij.

Eet smakelijk!