Salade van asperges met ossenhaaspuntjes

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 13:55

Recept voor salade van asperges met ossenhaaspuntjes

Asperges met biefstuk uit de Krommerijnstreek, een (h)eerlijke combinatie!

 

Heb je zin in een salade die wat luxe uitstraalt, maar wel makkelijk te maken is, met ingrediënten die je gewoon bij de boer kunt kopen? Maak dan eens een salade van asperges met ossenhaaspuntjes. Luxe genoeg voor een maaltijd met een bijzonder tintje, maar ook prima voor een lunch in de zon, met een lekker glas wijn erbij.

Lekker lokaal tafelen

ℹ️ Een recept van Lekker Tafelen

Kromme Rijn asperges

In de salade van asperges en ossenhaaspuntjes zijn verse witte kromme rijn asperges verwerkt. Asperges zijn een echte voorjaarsgroente, dus als je het voorjaargevoel op je bord wilt, dan moet je de salade echt eens maken. Verse asperges kun je bij de groenteboer kopen, maar hoe leuk is het om ze eens rechtstreeks bij een aspergeteler te kopen? De aspergeteelt is allang niet meer voorbehouden aan provincies als Limburg en Noord-Brabant. De asperges die gebruikt zijn voor het recept in dit artikel zijn Kromme Rijn asperges uit Werkhoven, in de provincie Utrecht. Daar worden asperges geteeld op kleigrond. En dat is best bijzonder, want normaal worden asperges op zandgronden geteeld. Ga er eens kijken als je in de buurt bent. Op vrijdag en zaterdag staat er een kraam aan de weg waar je, in het aspergeseizoen uiteraard, vers gestoken asperges kunt kopen. Op de andere dagen kun je ze uit de automaat naast de kraam kopen.

Ossenhaas van Boerderij Hoogenraad

Natuurlijk kun je ossenhaas voor de salade van asperges en ossenhaaspuntjes bij de slager kopen. Maar weet je dat er ook boerderijwinkels zijn waar vlees van zelfgefokte runderen wordt verkocht? Als je dan toch naar Kromme Rijn asperges in Werkhoven gaat, neem dan gelijk even een kijkje bij de buren van Boerderij Hoogenraad uit Werkhoven. Daar is een boerderijwinkel waar rundvlees van hun eigen Blonde d’ Aquitaine runderen wordt verkocht. Je begrijpt dus al dat de ossenhaas die voor de salade gebruikt is van Boerderij Hoogenraad afkomstig is. De boerderijwinkel is open op afspraak, en op woensdagmorgen van 09.00-12.00 en op zaterdag van 10.00 tot 15.00.

Salade van asperges met ossenhaaspuntjes, dat is lekker lokaal tafelen!

Zo zie je dat je met lokale producten lekker lokaal kunt tafelen. De salade van asperges met ossenhaaspuntjes is daar een mooi voorbeeld van. Wat van ver komt is echt niet altijd beter. Lokaal is verser, duurzamer en vooral lekkerder!


Ingrediënten
voor 4 personen | bereidingstijd 30 minuten

 • 12 niet te dunne asperges
 • 1 kleine rode ui
 • 1 krop botersla
 • 8 zongedroogde tomaatjes op olie
 • 300 gram ossenhaas
 • 2 eetlepels rode balsamicoazijn
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 2 theelepels honing
 • 2 eetlepels verse, gehakte tuinkruiden naar keuze
 • zout en peper
 • olie of boter om in te bakken

 

Zo maak je een salade van asperges met ossenhaaspuntjes.

Voorbereiding:

Haal de ossenhaas een half uur van tevoren uit de koelkast.
Schil de asperges zorgvuldig en verwijder 2 cm van de uiteinden.


Bereiding:

Zet een pan water op, doe er wat zout in en breng het aan de kook. Doe de asperges in de pan. Kook de asperges 10 minuten en zet dan de warmtebron uit. Doe het deksel op de pan en laat de asperges nog 10 minuten in het water staan. Haal ze er dan uit en laat ze goed uitlekken en afkoelen.

Snijd de rode ui in heel dunne, halve ringen.
Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
Was de sla, droog hem en scheur de blaadjes in kleinere stukjes. Verdeel ze over 4 diepe borden. Bestrooi met de reepjes tomaat en de rode ui.

Maak een dressing van de balsamicoazijn, de olijfolie, de honing, wat zout en peper en de gehakte tuinkruiden.
Snijd de asperges in stukjes en verdeel ze over de sla op de borden.
Dep de ossenhaas droog en snijd het vlees in kleine stukjes.

Verhit in een koekenpan een scheut olie of een klontje boter. Bak hierin de stukjes vlees op een hoog vuur rondom bruin. Bak ze niet te lang om te voorkomen dat ze droog worden. Ze mogen van binnen best rosé blijven. Bestrooi ze met zout en peper en haal ze uit de pan.
Besprenkel de sla met wat van de dressing.

Verdeel de ossenhaaspuntjes over de aspergesalade.
Serveer de salade direct..

Eet smakelijk!